Рекламните инвестиции в България ще нараснат с 2,8% през 2017 г.

 

Забавяне на ръста на разходите за реклама в световен мащаб през 2017 г. предвижда най-новият доклад на глобалната комуникационна група Dentsu Aegis Network. Въз основа на данните, получени от 59 държави, докладът сочи забавяне на ръста на световните рекламни разходи от 4,8% до 3,8%. Въпреки това прогнозата е условията да се подобрят през 2018 г. с прогнозен ръст на разходите за реклама от 4,3%. Събитията през 2018 г., като зимните олимпийски и параолимпийски игри в Южна Корея, Световното първенство по футбол в Русия и изборите за Конгреса на САЩ, се очаква да стимулират растежа на рекламните разходи.

За България прогнозираният ръст на рекламните инвестиции за 2017 г. се очаква да е 2,8% на годишна база, като основният двигател за това ще бъдат телевизията и интернет, в частност мобилната реклама и програматик решенията (т.е. автоматизирано купуване на реклами). Прогнозата е през 2018 г. плавният тренд на покачване да продължи и инвестициите в реклама у нас да отбележат 3% увеличение на годишна база.

Очакван ръст на разходите за реклама през 2016 – 2018 Прогнозите на Dentsu Aegis Network сочат още, че дигиталните технологии продължават да разрушават статуквото и да стимулират иновациите по отношение на начините, по които търговските марки се свързват със своите потребители. Навлизането на смартфони ще достигне до 4 милиарда души в световен мащаб, а около една трета от тези потребители определят смартфона си като свой основен източник за забавления.

Това е много сериозна основа да се прогнозира, че рекламните разходи за мобилна реклама ще надминат десктоп инвестициите, достигайки 56% от дела на глобалните инвестиции за онлайн реклама. В България делът на дисплей рекламата като дял от общите медийни инвестиции също продължава да пада за сметка на мобилната реклама и през 2017 г. двата канала ще са с почти изравнени дялове – 32% за дисплей спрямо 30,4% за мобилна реклама. През 2018 г. прогнозата е мобилната реклама вече да има сериозна преднина с дял от 48% на годишна база.

Нещо повече, прогнозата на Dentsu Aegis Network сочи, че през 2018 г. дигиталните медии ще бъдат водещата медийна платформа в глобалното разпределение на разходите за реклама и за първи път ще изпреварят телевизията в световен мащаб. Делът на дигиталните инвестиции в общите медийни разходи се очаква да достигне 37,6% през 2018 г. (от 34,8% през 2017 г.), спрямо 35,9% – за телевизията (която пада от 37,1% през 2017 г.). В числа това означава инвестиции на обща стойност 215,8 млрд. долара.

Източник investor.bg


Етикети :


Месечен Бюлетин

Веднъж месечно - нови рекламни предложения от медиите, нови тарифи, специални пакети за реклама.